Ik vermoed asbest, wat nu?

Kom je tijdens het verbouwen asbest tegen? Je bent wettelijk verplicht hiervan een sloopmelding te doen. De sloopmelding doe je gratis via het Omgevingsloket. Met de sloopmelding toetst DCMR of je het asbest zelf mag verwijderen.

Asbest uit bouwwerk

Vroeger werd asbest veel gebruikt in bouwmaterialen zoals zeil, dak- en vloerbedekking. Grote kans dus dat je het tegenkomt als je aan het verbouwen bent in een oud huis. Inmiddels weten we dat asbest erg slecht is voor de gezondheid. Het inademen van asbestvezels kan buikvlies- en longvlieskanker of asbestose (stoflongen) en longkanker veroorzaken. Belangrijk dus dat je er zorgvuldig mee omgaat.

Asbest in losse materialen

Naast asbest uit een woning kan er soms ook sprake zijn van losse artikelen gemaakt van asbest, zoals een bloembak. Deze losse materialen (en dus niet uit een verbouwing) worden zonder vergunning ingenomen op de Milieustraat.

Ik wil asbest (laten) slopen of verwijderen

  1. Maak hiervan gratis een sloopmelding via het Omgevingsloket.
  2. Geef bij de melding de slooplocatie en het aantal m2 door.
  3. Alleen met toestemming kun je asbest (laten) verwijderen.
  4. Met het toestemmingsbewijs kun je bij de milieustraat het juiste plastic verkrijgen om het asbest veilig in te verpakken.
  5. Verpak het asbest op de asbestlocatie: breng asbest nooit onverpakt en zonder bewijs van toestemming naar de milieustraat.
  6. Breng het verpakte asbest en de toestemmingsbrief mee naar de milieustraat om het gratis te lossen in de daarvoor bestemde container
Ik heb een vraag

Neem tussen 8.00 en 16.00 uur contact op met de asbesttelefoon (010 246 86 56) of stel je vraag online.

Asbest is een verzamelnaam voor een vezelachtige stof die veel gebruikt werd in de (woning)bouw. Je herkent asbesthoudende producten dan ook aan de vezelige structuur. ‘Wit asbest’, met een lichtgrijze kleur, is de meest gebruikte vorm van asbest. Je kunt asbest tegenkomen in gevels, dak- en trapbeschot, plafonds, golfplaten op schuren en garages, vinylzeil van voor 1983 en huishoudelijke apparaten ouder dan 20 jaar. En ook in losse artikelen zoals bijvoorbeeld een bloembak.

Als je asbesthoudend materialen vermoedt, ga dan nooit zelf aan de slag. Door te boren of zagen in asbest komen de vezels vrij die bij inademing, tot tientallen jaren later nog, gezondheidsschade veroorzaken. Wat doe je wel? Maak een gratis sloopmelding via het Omgevingsloket.  Zij helpen je vast te stellen of je met asbest te maken hebt en hoe je het kunt (laten) verwijderen. Sommige soorten asbest mag uje zelf verwijderen, maar alleen met een vergunning en volgens specifieke voorschriften.

Bied in geen geval asbest aan bij het andere afval, daarvoor is asbest veel te gevaarlijk. Ook met losse artikelen dien je voorzichtig te werk te gaan, zodat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Verpak deze artikelen dubbel in plastic van tenminste 0,5 mm dik. Als je het asbestproduct aanbiedt voor verwerking moet het al verpakt zijn.

In sommige gevallen kun je uitsluitend op vertoon van een bewijs van toestemming van de gemeente én op de juiste manier aangeboden, asbest brengen bij het milieustraat . Irado zorgt ervoor dat het terechtkomt bij specialistische bedrijven die het op verantwoorde wijze verwerken. Breng asbest nooit onverpakt en zonder bewijs van toestemming naar de milieustraat.

Ik heb nog vragen

Heb je nog vragen over asbest? Neem dan contact op met de asbesttelefoon van DCMR via 010-246 86 56, of stel je vraag online.