menu

Wat mag ik aanbieden als restafval?

Restafval is al het huisvuil dat niet gescheiden wordt ingezameld en thuis hoort in een vuilniszak of minicontainer.

Restafval is al het huisvuil dat niet gescheiden wordt ingezameld en thuishoort in een vuilniszak, minicontainer of kliko. Denk aan verpakkingspiepschuim, luiers, vochtig toiletpapier, kauwgum, kattenbakkorrels etc. Voor plastic- en metaalverpakkingen en  drankenkartons gelden per gemeenten andere regels.

Wat gebeurt er met mijn restafval?

Restafval wordt verbrand in grote ovens. Hiermee kan energie (elektriciteit) en warmte worden opgewekt. Echter bij verbranding komt ook CO2 vrij, wat zorgt voor vervuiling van het milieu. Het product dat overblijft na verbranding, wordt in sommige gevallen gebruikt voor het asfalteren van wegen.

Hoe bied ik mijn restafval aan?

Irado zamelt het restafval in op verschillende manieren:

 • Minicontainer aan huis: In de afvalkalender vindt u het ledigingsschema van de minicontainers.
 • Verzamelcontainers voor restafval: Hiervoor zijn boven- en ondergrondse (blok)containers geplaatst in de wijken.
 • Bij de milieustraat: U kunt uw restafval ook altijd brengen bij het milieustraat in uw gemeente.

Om te zorgen dat het inzamelen en ophalen van het afval soepel verloopt, gelden specifieke aanbiedregels.

Ik heb nog vragen

Kijkt u bij veelgestelde vragen voor meer tips voor het schoon en fris houden van uw restafval-container. Heeft u nog vragen over het aanbieden van uw restafval of weet u niet precies hoe u uw restafval moet aanbieden? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Ik woon in Capelle aan den IJssel

In Capelle mogen plastic, drankenkartons en metalen blikjes wel bij het restafval. Dit wordt er later uitgehaald.

Ik woon in Rozenburg

 

Ik woon in Schiedam

In Schiedam mogen drankenkartons en plastic niet bij het restafval. Gooit u deze in de container voor plastic verpakkingsafval. Aluminium blikjes mogen wel bij het restafval, deze worden er later met magneten uitgehaald.

Ik woon in Vlaardingen

In Vlaardingen mogen plastic verpakkingen niet bij het restafval. Gooit u dit in de container voor plastic verpakkingsmateriaal. Drankenkartons en aluminium blikjes mogen wel bij het restafval, deze worden er later uitgehaald.

Veelgestelde vragen

 • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

  In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

  Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Een alternatief is schoonmaken met milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte. Deze middelen maken ook korte metten met maden, maar zijn duurder dan de eerder genoemde huis-, tuin en keukenmiddelen.

  Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

  Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen, ook dat kan een oplossing zijn.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

  Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Bind een panty met mottenballen aan het handvat en hang ‘m in de container, dat werkt.

  Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

  Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

  Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

  Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.