Interview met Containeradoptant Patricia

“Samen verantwoordelijk voor een schone stad”

Een schone buurt krijg je niet vanzelf, vindt Patricia. Daarom meldt ze het bij Irado als er grofvuil bij de restafvalcontainers wordt geplaatst én adopteerde ze onlangs de containers in haar straat, de Buys Ballotsingel.

Containeradoptant Patricia

Het is Patricia een doorn in het oog, het afval dat naast de restafvalcontainers in haar straat wordt neergezet. “Grofvuil, vuilniszakken. En ik wil niet op een vuilnishoop leven, dus dan gooi ik de zakken er zelf maar in en meld ik het grofvuil bij Irado. Dat doe ik al járen. Toen ik van de containeradoptie hoorde, heb ik me direct aangemeld. Dan heb je ook meteen de steun van Irado. Zo kan ik als containeradoptant meldingen over bijplaatsingen op een speciale website doen. Die meldingen worden als eerste behandeld.”

Supersleutel

Bij haar containeradoptie ontving Patricia een schoonmaakpakket van Irado. “Dat zat heel netjes in elkaar, met werkhandschoenen, een afvalprikker, vuilniszakken, een veger en blik, en een sleutel.” Vooral met de sleutel is Patricia blij. “Daarmee kan ik de containers openmaken en verstoppingen verhelpen. Vorige week nog moest ik ‘m een keer gebruiken, omdat er karton in de container vast zat.”

Een uur per week

Patricia combineert de zorg voor de containers vaak met het boodschappen doen en het wegbrengen van haar eigen huisafval. “Dan doe ik gelijk m’n handschoenen aan en neem ik een tasje mee om het vuil rondom de container te verzamelen en weg te gooien. Als er vuilniszakken naast staan, doe ik die er ook in. Afhankelijk van de hoeveelheid troep rond de containers en het aantal bijplaatsingen ben ik daar ongeveer een uur per week mee bezig, inclusief het doen van de meldingen.” Die meldingen helpen echt, merkt Patricia. “Zelfs op Eerste Paasdag kwam er na mijn melding een Irado-wagen langs om bijplaatsingen op te ruimen.”

Als Patricia ziet dat mensen hun afval naast de container plaatsen, gaat ze het gesprek aan. “Op een vriendelijke manier. Ik ga niet in discussie. Soms helpt het, maar ik merk ook dat er stugge volhouders in de buurt wonen; die blijven hun afval naast de containers zetten.”

Planderen

Gelukkig ziet Patricia dat ze de enige niet is die haar buurt graag schoonhoudt. “Op dinsdagavond gaat een groepje buren ‘planderen’. Die wandelen een rondje door de wijk en ruimen onderweg zwerfafval op. En op doordeweekse dagen zie ik een buitendienstmedewerker van Irado zwerfafval prikken. Ik doe het dus echt niet alleen.”

Al voelt ze zich soms wel machteloos. “Laatst was er weer een vuilniszak bijgeplaatst, die was helemaal opengerukt door meeuwen en andere vogels. Overal lag troep. Maar als ik dan terugloop van de boodschappen en ik zie onze mooie straat met al die bomen en dat het dan weer netjes is, dat maakt me blij.”

Tijdens het planderen ruimt Patricia ook zwerfafval op

Samen verantwoordelijk

En ze is niet de enige die blij is als de rommel weer is opgeruimd. “Ik krijg veel positieve reacties. Laatst van iemand die zijn hond uitliet: ‘Nou mevrouw, u verdient wel een pluim.’ Zulke opmerkingen doen me goed. Soms reageren mensen wel eens naar richting Irado. Dat er zo veel troep op straat ligt. Maar je moet de schuld niet leggen bij de mensen die het opruimen, maar bij de mensen die hun afval op straat achterlaten. Ik zie het zo: mijn buurman werkt voor Irado en houdt voor zijn werk de stad schoon, ik help mee als bewoner. Je moet het samen doen.”