Interview met Containeradoptant Rob

“Als er weer een zak naast de container ligt, gooi ik die erin”

Wat doe je als je je ergert aan alle troep naast de restafvalcontainer(s) in jouw buurt? Rob adopteerde de container op de hoek van de Burgemeester Honnerlage Gretelaan en de Alphons Ariënsstraat. “Ik wil mijn eigen omgeving gewoon niet bevuild zien.”

Containeradoptant Rob

Rob houdt al jaren zijn buurt schoon. Zo’n zes jaar geleden ging hij met pensioen. Drie jaar later nam hij een hond, voor de gezelligheid en om in beweging te blijven. “Tijdens het uitlaten zag ik hoeveel troep er in mijn buurt op de grond lag. Op een gegeven moment nam ik maar een zak mee en ben ik dat gaan oprapen. Als mensen dan niet het fatsoen hebben om hun afval in de afvalbak te gooien, dan ruim ik het wel op. Ik wil mijn eigen omgeving gewoon niet bevuild zien. In de krant las ik dat Schiedammers sinds 1 juli een container kunnen adopteren. Aangezien ik toch al bezig was om alles schoon te houden, heb ik me daar ook maar voor aangemeld. Officieel heb ik alleen de container aan de BHG-laan geadopteerd, maar ik pak de container aan de Alphons Ariënsstraat – bij de Coop – ook altijd mee.”

Schoonmaakpakket

Inmiddels heeft Rob een hele schoonmaakroute in zijn buurt die hij dagelijks twee keer loopt. “Mijn hond vindt het fantastisch, want ik ben daar elke dag wel zo’n twee à drie uur mee bezig. Vooral op de parkeerterreinen aan de Alphons Ariënsstraat en bij het Doeleplein is het altijd een troep. Ook in het water ligt veel zwerfafval.” Onderweg controleert Rob ‘zijn’ containers. “Van Irado heb ik een schoonmaakpakket gekregen met daarin onder andere een bezem, stoffer en blik, en een afvalprikker. Als er weer een zak naast de container ligt, gooi ik die erin. En ik veeg de boel aan als er wat losse rotzooi naast ligt.”

Helaas komt het ook wel voor dat er meer dan wat losse rotzooi naast de container ligt, zegt Rob. “Als iemand ’s avonds een vuilniszak bijplaatst, dan wordt die helemaal opengescheurd door de meeuwen en ligt er van alles op straat. Ik ben dan wel een half uur bezig voordat het allemaal weer is opgeruimd.” Het zou mooi zijn als er meer gehandhaafd wordt op bijplaatsingen, vindt Rob. “Het gebeurt vaak op dezelfde plekken en ook op dezelfde tijdstippen. Misschien dat cameratoezicht daar helpt.”

Containersleutel

Een belangrijk onderdeel uit het schoonmaakpakket is de containersleutel. “Daarmee kan ik de container aan de achterkant openen en verhelpen”, zegt Rob. “Vaak is het een kwestie van ‘pyramidevorming’ van de vuilniszakken. Dan lijkt de container vol. Als je dan de top naar de zijkant duwt, is er weer plek. Storingen meld ik op een aparte website, Irado behandelt die met voorrang. Ik zit ook in een Facebook-groep met andere containeradoptanten. Daar delen we ervaringen en tips.”

‘Piramidevorming’ en verklemmingen eenvoudig verholpen via het luik

Veel reacties

Rob krijgt regelmatig reacties op zijn schoonmaakrondes. “Veel mensen in de buurt kennen me ondertussen en laten weten dat ze het op prijs stellen wat ik doe. Laatst vroeg een man me of ik geen belasting betaal. Ik grapte: ‘Ik betaal extra met mijn prikwerk.’ Waarop hij zei: ‘Ach man, laat Irado dat lekker opruimen.’ Tja, díe mentaliteit is er nou de oorzaak van dat mensen hun rotzooi op straat gooien. En daarmee meteen hun eigen verantwoordelijkheid voor een schone omgeving!’