Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Wespen bestrijden in en om de woning?

Heb je last van wespen? Dit ongedierte heeft een nuttige functie in de natuur. Dus ga niet zelf aan de slag, maar raadpleeg Irado.

Wespen vangen andere insecten, vooral kamervliegen en muggen. Bijen en hommels zijn zeer nuttig bij het bestuiven van planten en bloemen. Ze verzamelen nectar. Aangetrokken door de geur van zoete stoffen, komen deze insecten op ons voedsel af en veroorzaken daardoor overlast in en om het huis. Eenmaal in het nauw gedreven door bijvoorbeeld een verkeerde bestrijding, kunnen ze pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk steken. En ook kunnen zij overlast veroorzaken als zij hun nest dichtbij mensen maken. Bij scholen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen is bestrijding echt noodzakelijk.

Hoe herken ik wespen?

Wespen worden vaak verward met bijen en hommels.

  • Wespen zijn te herkennen aan de gele en zwarte dwars strepen op het achterlijf en twee paar doorzichtige vleugels.
  • Na overwintering van de koningin laten wespen zich meestal pas in de zomer weer zien.
  • Wespen voeden zich met ons eten.
  • U kunt een wesp ook aan het nest herkennen: meestal in de grond, in bomen en struiken of op andere beschutte plaatsen zoals onder dakpannen of in schuren.
  • Een wespennest wordt maar één keer bewoond. Wespen bouwen dus ieder jaar een nieuw nest.

Bijen zijn hoofdzakelijk bruin van kleur. De meest voorkomende bij is de honingbij. Zij kunnen overwinteren. Bijen komen vaak aanvliegen in een zwerm en gaan dan als zwerm aan een boom, hek of muur hangen.

Hommels zijn dik en erg behaard. Bijen en hommels komen meestal niet op ons eten af, maar voeden zich met stuifmeel en nectar. Wespen juist weer wel waardoor ze snel hinderlijk zijn. Hommels nestelen zich in de grond, tussen spouwmuren en in nestkasten en vliegen af en aan.

Wespen voorkomen: wering

Tip

De beste manier om dit ongedierte te weren, is door grote gaten en kieren af te dichten met staalwol. En verwijder ook natuurlijke potentiële plekken voor nesten, zoals oude boomstammen.

Last van wespen? Neem contact met ons op

Vermoed je een wespen-, bijen- of hommelnest in of bij je woning? Ze mogen alleen bestreden worden als ze hinder veroorzaken.

  • Wespen: doe zelf niets. Neem contact op met de ongediertebestrijders van Irado.
  • Bijen: je kunt zelf een imker bellen. Zij zijn blij met een bijennest.
  • Hommels: doe zelf niets. Hommels zijn seizoensdieren en leven van het voorjaar tot het najaar. Alleen bij ernstige hinder kun je de ongediertebestrijders van Irado bellen.

Overlast van wespen melden kan via dit formulier. Binnen 24 uur neemt onze plaagdierspecialist telefonisch contact met je op om te informeren naar de situatie en een afspraak te maken voor een bezoek. Tijdens het bezoek onderzoekt onze plaagdierspecialist de situatie en doet een voorstel voor de bestrijding en preventie van het ongedierte.

Wat zijn de kosten?

Buitenruimte: Aan de bestrijding van wespen in de openbare ruimte zijn geen kosten verbonden.

Privéterrein: Aan de bestrijding van wespen op eigen terrein zijn kosten verbonden: vanaf € 59,00. Deze kosten kunnen uitsluitend via pin worden voldaan. Onze bestrijders nemen geen contant geld aan.