Hoeveel spullen gooi jíj weg?

Wanneer doe je iets weg? Als het oud is of kapot? En als je het wegdoet, waar laat je het dan? Door langer met spullen te doen, ze vaker te repareren en na gebruik een tweede leven te geven, verminderen we de hoeveelheid afval. Want wat niet weggegooid wordt, verdwijnt ook niet in de verbrandingsoven. Dus breng die oude bank naar de kringloopwinkel, laat die haperende staafmixer maken en met een likje verf is dat kastje weer als nieuw!

Tips om spullen te hergebruiken

We delen de belangrijksten met je:

Tweedehands

Koop niet alles nieuw, maar kijk ook eens op Marktplaats of bij de Kringloopwinkel. Het levert je geld op en mooie, aparte spullen. Want tweedehands is vaak goedkoper en exclusief omdat het niet meer verkrijgbaar is. Maak ook een ander blij en gooi niet weg maar breng jouw oude spullen naar de kringloopwinkel.
Let op: soms is nieuw beter voor het milieu. Dit geldt voor grote huishoudelijke apparaten. Een nieuwe koelkast is vaak zuiniger met energie.

Repareren

Stuk betekent niet dat het niet meer te maken is. Ben je zelf niet zo handig dan helpen de deskundige vrijwilligers van het Repair Café u graag! Zij repareren jouw kapotte spullen, zodat ze langer meegaan. Kijk voor de meer informatie op repaircafe.org.

Samen delen

Spullen die je niet vaak nodig hebt, hoef je niet altijd zelf te kopen. Door samen te delen, hoeft er minder te worden geproduceerd en sparen we grondstoffen en het milieu. Op internet zijn verschillende platforms te vinden waarop je gemakkelijk spullen (uit)leent. (zoek op: spullen lenen)

Ik heb een vraag

Wil je meer weten over afvalvermindering of afvalscheiding, neem dan contact met ons.