Afval scheiden? Natuurlijk!

Afval is allang geen afval meer. Gooiden we vroeger alles achteloos weg, nu weten we dat ons afval waardevolle grondstoffen bevat.

Maar alleen als we het gescheiden inzamelen, kunnen we afval ook écht hergebruiken. En daar kun je bij helpen, want afval scheiden begint thuis. Duidelijke informatie over hoe je afval kunt scheiden hebben we vastgelegd in de afvalscheidingwijzer.

Waarom zou ik mijn afval scheiden?

Door je afval goed te scheiden, blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en voordeliger. Want elke vuilniszak die in de verbrandingsoven verdwijnt, kost geld en is schadelijk voor mens en milieu. Ook al zijn moderne afvalverbrandingsinstallaties een stuk schoner dan vroeger, ze veroorzaken nog steeds luchtvervuiling. En, bij het verbranden van afval gaan ook nog eens kostbare grondstoffen verloren. Grondstoffen die prima te gebruiken zijn voor de productie van nieuwe spullen.

Wat staat er in de afvalscheidingswijzer?

Duidelijke informatie over hoe je afval kunt scheiden hebben we vastgelegd in de afvalscheidingwijzer. Iedere gemeente heeft een eigen versie omdat de aanbiedregels per afvalstroom per gemeente kunnen verschillen. De afvalwijzer is in sommige gemeente ook in vreemde talen beschikbaar.

Tip

Raadpleeg ook de online afscheidingswijzer van Milieucentraal. Klik hier om het te raadplegen.

Ik heb een vraag

Voor meer informatie over afval scheiden in jouw gemeente en de dienstverlening van Irado, neem kun je ook terecht bij onze Klantenservice.