menu

Wat doe ik met mijn oud papier en karton?

Oud papier en karton kan heel goed worden hergebruikt. Lever uw oud papier en karton daarom apart in bij Irado, wij zorgen voor verantwoorde verwerking.

Oud papier en karton kunnen heel goed worden hergebruikt. Wist u dat Nederland een van de beste papier-recyclers ter wereld is? En dat nieuw papier en karton dat in Nederland wordt gemaakt, voor meer dan 80% uit oud papier bestaat? Zonde dus om uw oud papier en karton bij het restafval te gooien. Het verdwijnt dan in de verbrandingsoven wat ook nog eens slecht is voor het milieu. Lever uw oud papier en karton dus gescheiden in.

Wat mag er bij het oud papier?

Bijna al het papier en karton mag bij het oud papier. Maar er zijn een paar uitzonderingen zoals sterk vervuild papier en papier met een plastic of aluminium laagje (melk- en sappakken). Twijfelt u wat u wel en niet mag aanbieden als oud papier? Raadpleeg de afvalscheidingswijzer. Wilt u meer informatie over het recyclingproces van oud papier kijkt u dan eens bij de organisaties PRN en Papier en Karton.nl.

Waar laat ik mijn oud papier?

In iedere gemeente vindt u verschillende inzamelpunten voor oud papier bij de Afval Apart Punten (AAP)of milieupark in de wijken en bij het milieustraat. In sommige gemeenten komen wij oud papier ook bij u aan huis ophalen in samenwerking met scholen en verenigingen. Bekijk de mogelijkheden in uw woonplaats (zie rechts).

Maak karton klein

Maak kartonnen dozen klein voordat u ze naar de container brengt. Hierdoor voorkomt u dat de container gaat klemmen en kan er meer oud papier en karton in. Kleiner maken gaat prima door het karton te scheuren, snijden en springen/pletten.

Ik heb een vraag

Heeft u nog vragen over het gescheiden inzamelen van oud papier en karton, neem dan contact op met onze Klantenservice.

Handig om pdf te downloaden, uit te printen, te bewaren of op te hangen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren