Logo’s geven duidelijkheid over weggooien van koffiepads en theezakjes

Waar laat ik koffiepads en theezakjes? Bij het restafval of in de gft-container? In aanloop naar de komst van composteerbare koffiepads en theezakjes heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) twee nieuwe logo’s toegevoegd aan de weggooiwijzer. Je vindt ze voortaan op de verpakkingen van deze producten.

Nieuwe logo’s voor koffiepads en theezakjes in de weggooiwijzer.
Foto: KIDV

Voor een goede verwerking moeten koffiepads en theezakjes nu nog bij het restafval worden weggegooid. Bedrijven uit de koffie- en theebranche hebben dit voorjaar een Green Deal gesloten met de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven om zo snel mogelijk over te stappen naar composteerbare koffiepads en theezakjes, zodat ze bij het gft kunnen worden weggegooid. Zodra de pads en zakjes voldoen aan de voorwaarden uit de Green Deal, kunnen bedrijven met behulp van de nieuwe weggooiwijzerlogo’s voor koffiepads en theezakjes inwoners informeren om ze in de juiste afvalbak te gooien.

De logo’s zijn bedoeld voor verpakkingen, maar formeel gesproken vallen koffiepads en theezakjes niet onder de definitie van verpakkingen. Onder meer vanuit het belang van een goede inzameling heeft het KIDV voor koffiepads en theezakjes een uitzondering gemaakt. Volgens branchevereniging Koffie & Thee Nederland kan het overschakelen naar composteerbare koffiepads en theezakjes in potentie leiden tot ongeveer 88 miljoen kilo extra compost op jaarbasis.