Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten

Bij aankoop van een nieuw apparaat kun je gratis je oude apparaat inleveren bij de winkelier. Een deel van de nieuwprijs is namelijk een verwijderingsbijdrage waarmee de recycling van je oude apparaat wordt betaald.

Winkels zijn verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun oude, afgedankte apparaat zonder kosten in te leveren, de zogenoemde oud-voor-nieuw-regeling.  Webwinkels moeten op hun site dus vermelden dat de klant het oude apparaat kosteloos kan versturen. En dat moeten ze doen voordat de aankoop en betaling van het nieuwe apparaat plaatsvindt.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deed een steekproef onder 50 webwinkels die elektrische en elektronische apparatuur aanbieden. Slechts 15% van de webwinkels biedt consumenten de mogelijkheid om hun oude apparaat gratis in te leveren bij aankoop van een nieuw apparaat.

Lees het gehele artikel hier: https://www.ilent.nl/actueel/nieuws/2021/03/04/veel-webwinkels-bieden-geen-mogelijkheid-oud-apparaat-in-te-leveren

Tip

Afgedankte elektrische apparaten bevatten nog veel bruikbare onderdelen. Daarom zijn ze ook nog waardevol als ze oud zijn of kapot. Plastic, glas, koper en ijzer worden zo weer benut als grondstof voor nieuwe producten.