Gft-afval: duurzaam afvalbeheer voor bedrijven

Irado zet zich in voor duurzaam afvalbeheer bij bedrijven in de regio Rijnmond en in de gemeenten Capelle aan den IJssel, Schiedam, Rozenburg en Vlaardingen. Een belangrijk onderdeel van deze inspanning is het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). In dit artikel leggen we uit wat gft-afval is, wat er wel en niet bij hoort, wat er met dit afval gebeurt en geven we praktische tips om een gft-bak optimaal te gebruiken.

Gft-lijst: wat hoort wel of niet bij gft-afval?

Gft-afval bestaat uit organisch materiaal dat kan worden gecomposteerd of vergist. Om een efficiënte verwerking te garanderen, is het belangrijk om te weten wat wel en niet in de gft-bak mag.

  • Groente- en fruitafval: schillen, klokhuizen, restjes, etc.
  • Tuinafval: takjes, bladeren, gras, etc.
  • Overig organisch afval: koffiedik, theezakjes, eierschalen, etc.

Let op: verpakkingsmaterialen, vetten, oliën, as, houtskool, haren, stof en dierlijke uitwerpselen horen niet bij gft-afval.

Uitgebreide Gft-lijst per categorie voor je bedrijf

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om te bepalen wat wel en niet bij gft-afval hoort binnen je bedrijf. Daarom hebben we een uitgebreide lijst per categorie opgesteld:

CategorieSoortToegestaan
Groente- en fruitafvalSchillen en restjes
Klokhuizen, pitten en zaden
Verwelkte bloemen en planten
TuinafvalSnoeiafval, takjes en twijgen
Grasmaaisel, bladeren en onkruid
Klein snoeihout (max. 1 cm dik)
Overig organisch afvalKoffiedik en filters
Theezakjes (zonder nietjes)
Eierschalen
Verpakkingsmaterialen
Vetten en oliën
As en houtskool
Haren, stof en dierlijke uitwerpselen

Wat gebeurt er met gft-afval?

Nadat Irado het gft-afval heeft ingezameld, wordt het naar een verwerkingsinstallatie gebracht waar het wordt gecomposteerd of vergist. Compostering is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen het afval afbreken tot compost, een uitstekende bodemverbeteraar. Bij vergisting wordt het afval anaeroob (zonder zuurstof) afgebroken, waarbij biogas ontstaat, een duurzame energiebron.

Wat wordt gft-afval?

  1. Compost: een waardevolle bodemverbeteraar die rijk is aan voedingsstoffen en humus, ideaal voor gebruik in tuinen, parken en landbouwgronden. Compost helpt de bodemstructuur te verbeteren, bevordert de groei van planten en vermindert de behoefte aan kunstmest.
  2. Biogas: een duurzame energiebron die wordt geproduceerd tijdens het vergistingsproces. Biogas kan worden opgewerkt tot groen gas en vervolgens worden gebruikt voor verwarming, elektriciteitsopwekking en als brandstof voor voertuigen. Het draagt bij aan de vermindering van broeikasgassen en de transitie naar een circulaire economie.

Gebruik biologisch afbreekbare containerzakken

Biologisch afbreekbare containerzakken zijn een handige oplossing om een gft-bak schoon te houden en de afvalverwerking te vergemakkelijken. Deze zakken zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zetmeel, en breken af in het composteerproces. Zorg ervoor dat de zakken het kiemplantlogo of OK compost-logo bevatten, wat aangeeft dat ze geschikt zijn voor gft-afvalverwerking.

Milieuvoordelen van het scheiden van gft-afval

Het scheiden van gft-afval heeft meerdere milieuvoordelen:

  • Vermindering van afval op stortplaatsen en in verbrandingsovens: gescheiden gft-afval wordt omgezet in waardevolle producten, waardoor minder afval wordt gestort of verbrand.
  • Bijdrage aan duurzame energieproductie: het vergistingsproces van gft-afval produceert biogas, wat bijdraagt aan de productie van duurzame energie.
  • Bodemverbetering: compost, afkomstig van gft-afval, verbetert de bodemkwaliteit en vermindert de behoefte aan kunstmest.

Is het nuttig om afval te scheiden?

Afvalscheiding speelt een cruciale rol in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het streven naar een circulaire economie. Door afval te scheiden, kunnen waardevolle grondstoffen worden hergebruikt, wat leidt tot minder verspilling.

GFT-afval duurzaam verwerken

Gft-afval ophalen vanaf je bedrijf?

In veel gemeenten in de regio Rijnmond, waaronder Capelle aan den IJssel, Schiedam, Rozenburg en Vlaardingen, kan gft-afval worden opgehaald van bedrijven. Hier zijn speciale ophaaldagen voor. Deze ophaaldagen verschillen per gemeente. Om te weten wanneer jouw gft-afval wordt opgehaald, kun je dcontact opnemen met Irado.