Zomer 2022: een uitdaging voor de afvalinzameling

Het zijn lastige tijden voor de afvalbranche. Personeelsschaarste, tekort aan grondstoffen voor materialen, meer aanbod van afval en het werken in hoge temperaturen vraagt nogal wat van de afvalinzameling in Nederland. Irado-directeur André Hertog legt uit wat dat voor Irado betekent.

 ‘Het is nu geen makkelijke periode voor onze medewerkers. In vakantietijd wringt het altijd, maar door blijvende personeelsschaarste nu wel iets meer. En onze mensen zijn ook echt toe aan vakantie en hebben daar recht op. De corona-periode heeft al extra inspanningen van ze gevraagd, want de hoeveelheden afval die werden aangeboden waren enorm. Normaal gesproken kunnen we de vakantieperiode overbruggen door tijdelijk medewerkers in te huren. Op dit moment is dat wat lastiger, het lukt ons uiteindelijk altijd wel. Iedereen is op zoek naar personeel, in alle branches.

We merken dat onze leveranciers daar ook last van hebben. Leveranciers kampen met een tekort aan personeel én aan grondstoffen voor onderdelen. En dat heeft ook weer gevolgen voor onze dienstverlening. Onze vuilniswagens hebben regelmatig onderhoud nodig voor de veiligheid van onze medewerkers en voor veilig rijden in de wijken. Normaal gesproken staat een wagen een week in onderhoud. Op dit moment duurt dat zeker minimaal drie weken en dan nog hopen we dat de vuilniswagen snel weer terug is. We huren daarom wagens in, zodat de afvalinzameling toch zo goed mogelijk kan doorgaan.

Helaas komt het wel eens voor dat we de container later legen, of dat een chauffeur een straat overslaat omdat hij de route nog niet goed genoeg kent. We doen altijd ons uiterste best om te zorgen dat de containers op tijd worden geleegd. We rijden tegenwoordig 6 dagen, ook op zaterdag, om hiervoor te zorgen. Mocht dat een keer niet lukken, raadpleeg dan altijd de website van Irado: www.irado.nl voor de actuele informatie.’