Stadspel over (zwerf)afval

Leerlingen Lyceum Schravenlant en Irado samen aan de slag in Nieuwland

Leerlingen van Lyceum Schravenlant uit Schiedam doen iets terug voor de stad! In een educatief stadsspel gingen 120 tweedejaars leerlingen op woensdag 25 mei, gewapend met prikstokken en afvalzakken op pad in de wijk Nieuwland. Irado organiseerde het stadsspel. De leerlingen leerden op een ludieke manier over afval scheiden, snoeproutes en zwerfvuil en ruimden ondertussen zelf ook veel afval op van de straat.

Irado-medewerkers testen de kennis van de scholieren

Het programma bestond uit diverse spellen waarin kennis over afvalscheiding, afbraaktijden van zwerfafval werd getest. In groepjes en onder begeleiding van een leerkracht verzamelden zij zoveel mogelijk zwerfafval en beantwoorden ze vragen die op borden langs de route stonden.  

Vissen naar plastic

In welke afvalbak hoort wat?

Hilarisch was het vissen naar plastic in de Florijnhaven. Daar visten de groepen vanaf waterfietsen met grote schepnetten naar plastic flesjes. De route werd vervolgd met een Afvaltwister-spel dat plaatsvond op het W. Dreesplein. Het oer-Hollandse spel was aangepast aan een combinatie van afvalsoorten en de juiste afvalbak. Even nadenken dus wat waarbij hoort en vooral proberen niet te vallen vanuit een onmogelijke spelhouding. In de Afvalrace aan de Hugo de Grootstraat sorteerden de scholieren diverse soorten afval.

Irado-medewerkers helpen leerlingen van Lyceum Schravenlant om de Florijnhaven plasticvrij te krijgen.

Informatieborden zwerfvuil

Ten slotte hebben de scholieren zich gebogen over informatieborden om zwerfafval te voorkomen. Wat zou hun aanspreken: kies je voor een positieve of negatieve insteek? En gebruik je tekst of ook afbeeldingen? De groepen kwamen met veel verschillende, vooral ook creatieve idee├źn. Misschien zien we een van de borden binnenkort wel terug in Schiedam?

Leerlingen van Lyceum Schravenlant ontwerpen hun eigen straatbord tegen zwerfafval

Tweede keer

Het stadsspel werd voor de tweede keer georganiseerd. In 2019 vanwege het 150-jarig bestaan van de school. Aangezien de corona-maatregelen niet meer gelden, vonden Irado en Schravelant het weer de hoogste tijd voor dit leerzame evenement.

Tip

Benieuwd wat we nog meer aan educatie doen? Ga dan naar Irado.nl/onderwijs