Correcte verwijdering en verwerking van asbest uit jouw bedrijfspand

Als je eigenaar bent van een bedrijfspand, is het cruciaal om te weten hoe je veilig omgaat met asbest. In deze blog ontdek je wat asbest is, waar je het meestal tegenkomt, waarom het zo belangrijk is om asbest correct te verwijderen, en hoe je het veilig kunt verwijderen en verwerken.

Asbest verwijderen uit jouw bedrijfspand

Wat is asbest en waar komt het het meeste voor?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in de vorige eeuw veel werd gebruikt in de bouwsector vanwege zijn brandwerende eigenschappen en duurzaamheid. In het bijzonder werd het vaak gebruikt in de bouw van bedrijfspanden vóór het verbod in 1993. Je kunt het tegenkomen in dakbedekking, buisisolatie, plafondtegels, en andere bouwmaterialen.

Het gevaar van asbest voor de gezondheid

Het inademen van asbestvezels kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Deze omvatten asbestose, een chronische longaandoening die ademhalingsproblemen veroorzaakt, evenals verschillende soorten kanker, waaronder longkanker en mesothelioom, een zeldzame vorm van kanker die de bekleding van de longen, maag en andere organen aantast. Deze ziekten kunnen vele jaren na blootstelling optreden en kunnen fataal zijn.

Het is daarom essentieel om te begrijpen dat het verwijderen van asbest geen klus is die je zelf zou moeten doen, tenzij je hiervoor speciaal opgeleid bent. De risico’s zijn simpelweg te hoog. Professionele asbestverwijderaars hebben de nodige training en uitrusting om deze taak veilig en efficiënt uit te voeren, en ze weten hoe ze de blootstelling aan asbestvezels tot een minimum kunnen beperken.

Hoe ga je verder na de veilige verwijdering van asbest?

Zodra het asbest op een veilige manier door een gecertificeerd bedrijf is verwijderd, moet het op de juiste manier worden afgevoerd. Let op: het is belangrijk om te weten dat bedrijven géén asbest kunnen inleveren bij Irado.

In plaats daarvan moeten bedrijven contact opnemen met een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf om hun asbestafval op een veilige en wettige manier te laten afvoeren. Tenminste vier weken voor de start van de asbestverwijdering moet er een sloopmelding worden gedaan bij de gemeente. 

Dus wat doe je met asbest?

Als je asbest in je bedrijfspand ontdekt, is het cruciaal om veilige verwijderingsprocedures te volgen om jezelf en anderen te beschermen. Zorg ervoor dat je bekend bent met de specifieke verwerkingsrichtlijnen van je gemeente om de correcte en veilige afvoer van dit materiaal te garanderen.

Bij Irado begrijpen we dat de correcte omgang met afval – inclusief gevaarlijk afval zoals asbest – complex en overweldigend kan zijn. Daarom streven wij ernaar om een kennispartner te zijn voor bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel, en Rozenburg.

Als je vragen hebt over afvalverwerking of specifiek over de verwijdering van asbest, staan we klaar om je te helpen. Samen kunnen we werken aan het veiliger en duurzamer maken van onze werkomgeving, in lijn met onze visie op een zero waste gemeenschap.

Voor meer informatie of hulp bij afvalverwerking, neem contact op met Irado. Wij staan voor jou klaar.