Afval scheiden met Afval the Game Plastic

Leerlingen van groepen 6 van Schiedamse basisscholen namen voorjaar 2015 deel aan het duurzaamheidsproject Afval the Game. De gemeente Schiedam en Irado werkten hierin samen met de Kleine Ambassade om kinderen en volwassenen bewust te maken van het belang van het scheiden van afval. En tijdens dit project specifiek het scheiden van plastic verpakkingsafval.

Opzet project

Het project Afval the Game bestaat uit drie lessen en een inzamelingswedstrijd. Een belangrijk onderdeel van het project is de inzamelingswedstrijd waarmee alle groep 6-leerlingen worden uitgedaagd om, in samenwerking met andere mensen uit de wijk, zoveel mogelijk plastic verpakkingsafval in te zamelen. Dat inzamelen vindt niet plaats op school, maar in de hiervoor bestemde boven- en ondergrondse containers voor plastic verpakkingsafval op de Afval Apart Punten in de wijk. De containers worden voor deze gelegenheid zichtbaar gekoppeld aan de verschillende scholen. Gedurende de wedstrijd wordt iedereen via verschillende media opgeroepen mee te doen, via social media worden de tussenstanden gedeeld en zijn er extra lessen en knutselopdrachten te downloaden. De school die het meeste plastic inzamelt, wint een mooie prijs.

Idee van de milieucommissie

Afval the Game komt voort uit de ideeën van de Milieucommissie van de Kindergemeenteraad Schiedam. De jonge adviseurs van deze commissie zijn actief betrokken bij het vooronderzoek, adviseren over de opzet van het project, de inzet van social media en de te winnen prijs. Mede door deze input wordt het project nog leuker en leerzamer voor alle kinderen en sluit het extra goed aan bij hun belevingswereld.

Resultaten

Tijdens het project Afval the Game werden tips en resultaten gedeeld via de speciale facebookpagina en instagram De resultaten van de inzamelingsactie werden bekend gemaakt tijdens een feestelijke finale. De opbrengst (wat levert het inzamelen van plastic op voor de stad?) werd daarnaast via Kik’r TV, de lokale media en via Irado en de gemeente Schiedam bekend gemaakt. Met als doel alle inwoners van Schiedam blijven motiveren hun afval te scheiden.