Tips over afvalvrij ondernemen?

Wilt u tips hoe u snel, makkelijk en duurzaam kunt starten met afvalvrij ondernemen? Natuurlijk helpt Irado u graag. Afvalvrij ondernemen begint met het voorkomen, scheiden en hergebruiken van uw afval.

afvalvrij ladder van irado

Waarom is afvalvrij zo belangrijk?

De voordelen van afvalvrij ondernemen zijn zowel milieu- als kostenbesparend. Door efficiënt afvalmanagement blijft er minder restafval over, wat leidt tot minder afvalverbranding. Hoewel moderne afvalverbrandingsinstallaties schoner zijn dan vroeger, veroorzaken ze nog steeds luchtvervuiling en verlies van kostbare grondstoffen. Deze grondstoffen, wanneer goed gerecycled, kunnen worden hergebruikt voor de productie van nieuwe producten.

Het verminderen van afval en het stimuleren van recycling draagt bij aan een duurzamere wereld. Elk bedrijf dat de overstap maakt naar afvalvrij ondernemen, helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar draagt ook bij aan een circulaire economie, waar grondstoffen efficiënt en verantwoord worden gebruikt.

Door uw afval goed te scheiden, blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en voordeliger. Want elke vuilniszak die in de verbrandingsoven verdwijnt, kost geld en is schadelijk voor mens en milieu. Ook al zijn moderne afvalverbrandingsinstallaties een stuk schoner dan vroeger, ze veroorzaken nog steeds luchtvervuiling. En, bij het verbranden van afval gaan ook nog eens kostbare grondstoffen verloren. Grondstoffen die prima te gebruiken zijn voor de productie van nieuwe spullen.

Door afval te voorkomen zorgt u er immers voor dat er minder afval ontstaat. Kijkt u bijvoorbeeld eens kritisch naar uw inkoopproces en uw leveranciers. Door bij aanschaf van materialen al zorgvuldig het gebruik van verpakkingen te bewaken kan een flinke besparing opleveren. Gebruikt uw organisatie koffiebekers van plastic of karton? U kunt ook afval voorkomen door koffie en thee te drinken uit glazen of bekers. Hierdoor voorkomt u dat plastic- of kartonnen koffiebekers in het afval terecht komen.

Materialen en middelen die u in uw bedrijf, school, vereniging of club nutteloos zijn geworden kunnen vaak elders een nuttige toepassing vinden. Bijvoorbeeld een afgedankte pc. Uw data en software kunnen door oa. Kringloopwinkel het Goed van de oude pc worden verwijderd. Uw oude pc wordt dan voorzien van freeware waardoor jongeren met een beperkt budget een pc kunnen aanschaffen. Papier hergebruiken? Gebruik de onbedrukte zijde van geprinte documenten bijvoorbeeld als notitieblok.

Het afval wat overblijft na preventie en hergebruik kan voor een zeer groot deel worden gerecycled. Om afval te recyclen is het belangrijk dat u uw afval zoveel mogelijk scheidt, daar waar het afval ontstaat. Zo kan uw afval het beste worden gerecycled en als grondstof opnieuw worden gebruikt. In zgn. scheidingsstations in de keuken of kantine kunnen uw medewerkers gemakkelijk het  koffiedik, sinaasappelschil en klokhuis kwijt. Zodat het kan worden verwerkt tot compost en de brandstof CNG-groengas. Ook plastics, kleine stukjes hout, blik en stukjes metaal kunt u scheiden in het compartiment grondstoffenmix van een scheidingsstations . Zo kunnen we zorgen dat van deze materialen weer nieuwe producten worden gemaakt.

 

afval scheiden afvalvrije onderneming Irado

Ik wil meer informatie

Onze afvaladviseurs denken graag met u mee met uw specifieke wensen als uitgangspunt, zodat we advies kunnen geven over afvalsoorten, recyclemogelijkheden en ledigingfrequentie. Neem voor vragen over het aanbieden van bedrijfsafval, of advies, contact met ons op.