menu

Afval scheiden? Natuurlijk!

Afval is allang geen afval meer. Gooiden we vroeger alles achteloos weg, nu weten we dat ons afval waardevolle grondstoffen bevat. Maar alleen als we het gescheiden inzamelen, kunnen we afval ook écht hergebruiken. En daar kunt u bij helpen, want afval scheiden begint thuis. Duidelijke informatie over hoe u afval kunt scheiden hebben we vastgelegd in de afvalscheidingwijzer.

Waarom zou ik mijn afval scheiden?

Door uw afval goed te scheiden, blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en voordeliger. Want elke vuilniszak die in de verbrandingsoven verdwijnt, kost geld en is schadelijk voor mens en milieu. Ook al zijn moderne afvalverbrandingsinstallaties een stuk schoner dan vroeger, ze veroorzaken nog steeds luchtvervuiling. En, bij het verbranden van afval gaan ook nog eens kostbare grondstoffen verloren. Grondstoffen die prima te gebruiken zijn voor de productie van nieuwe spullen.

Wat staat er in de afvalscheidingswijzer?

Duidelijke informatie over hoe u afval kunt scheiden hebben we vastgelegd in de afvalscheidingwijzer. Iedere gemeente heeft een eigen versie omdat de aanbiedregels per afvalstroom per gemeente kunnen verschillen. De afvalwijzer is tevens in vreemde talen beschikbaar.

Tip: Raadpleeg ook de online afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. 

Ik heb een vraag

Heeft u na het lezen van de afvalscheidingswijzer nog vragen over afval scheiden? Kijk dan ook eens op www.afvalscheidingswijzer.nl of raadpleeg de veelgestelde vragen. Voor meer informatie over afval scheiden in uw gemeente en de dienstverlening van Irado, kunt u ook terecht bij onze Klantenservice via telefoonnummer 010-262 1000.

Ik woon in Capelle aan den IJssel

Raadpleeg de afvalwijzer. U kunt de Afvalwijzer Capelle ook op uw huisadres ontvangen.

Afvalwijzer Capelle aan den IJssel aanvragen

Sinds de uitgave van deze Afvalwijzer )2018 zijn enkele inhoudelijke wijzigingen van toepassing op de informatie:

  • Groente-, fruit- en tuinafval: theezakjes (met plastic), koffiepads en kattenbakkorrels horen niet bij gft maar bij restafval.
  • Grof tuinafval: In Capelle wordt geen aparte snoeiroute gereden in het voor- en najaar. U kunt uw grof snoeiafval het hele jaar op elke laatste maandag van de maand laten ophalen. Maakt u hiervoor een grofvuilafspraak via onze website of de Irado-app. U kunt uw grof tuinafval ook zelf inleveren bij de milieustraat.
  • Grof vuil: Irado haalt uw grof huishoudelijk afval op. Stichting Capelle Werkt haalt gratis oud ijzer, en wit- en bruingoed op, zoals wasmachines, koelkasten en televisies. Zet uw grofvuil niet zo maar op straat. Maakt u altijd eerst een ophaalafspraak via de website of Irado-app. Bouw- en sloopafval en puin en steen en ook bijvoorbeeld gipsplaten zijn geen grofvuil. Irado haalt het dan ook niet op. Brengt u deze zelf naar de milieustraat. Bijvoorbeeld met de gratis leenaanhanger.
  • Milieustraat: Als inwoner van Capelle kunt u de meeste soorten grofvuil gratis brengen. Uitzondering zijn autobanden. Per autoband inclusief velg betaalt u €10,00.  Bedrijven betalen wel kosten voor het aanbieden van grofvuil. De tarieven worden jaarlijks aangepast.
  • Aanhanger: de milieustraat beschikt over een gratis aanhanger die u gedurende twee uur gratis kunt leven. U dient deze wel vooraf te reserveren.

Ik woon in Rozenburg

Raadpleeg de afvalscheidingswijze van Rotterdam.

 

Ik woon in Schiedam

Raadpleeg de afvalscheidingswijzer. Wilt u de afvalwijzer aanvragen of in een andere taal raadplegen of ontvangen? De Afvalwijzer Schiedam is tevens beschikbaar in de talen Engels, Pools, Bulgaars, Turks en Arabisch.

Afvalwijzer Schiedam aanvragen

 

Sinds de uitgave van deze Afvalwijzer (2019) zijn enkele inhoudelijke wijzigingen van toepassing op de informatie:

  • Groente-, fruit- en tuinafval: theezakjes (met plastic), koffiepads en kattenbakkorrels horen niet bij gft maar bij restafval. Ook kattenbakkorrels met milieukeurmerk horen niet thuis bij gft.

Ik woon in Vlaardingen

Raadpleeg de afvalscheidingswijzer. Wilt u de afvalwijzer aanvragen of in een andere taal raadplegen of ontvangen? De Afvalwijzer Vlaardingen is tevens beschikbaar in de talen Engels, Pools en Arabisch.

Afvalwijzer Vlaardingen aanvragen

Sinds de uitgave van deze Afvalwijzer (2018) zijn enkele inhoudelijke wijzigingen van toepassing op de informatie:

  • Groente-, fruit- en tuinafval: theezakjes (met plastic), koffiepads en kattenbakkorrels horen niet bij gft maar bij restafval. Ook kattenbakkorrels met milieukeurmerk horen niet thuis bij gft.