Zal ik wasbare- of wegwerpluiers gebruiken?

Tegenwoordig hebben we meer keuze als het om luiers gaat. De wegwerpluier is nog steeds populair, maar steeds vaker wordt voor wasbare luiers gekozen: van (eco)katoen, kunstvezel of zelfs bamboe.

Waarom scheiden?

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat het minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu.Er bestaan plannen om te komen tot recycling van luiers. Omdat er in Nederland nog geen fabriek bestaat kunnen luiers nu nog niet worden gerecycled. Wegwerpluiers gooi je nu nog weg bij het restafval.

Waarom zou ik wasbare luiers gebruiken?

Gemiddeld draagt een kind 5300 luiers voordat het zindelijk wordt. Dat zijn er ca. 5 per dag. Zouden we al deze luiers weggooien dan hebben we het over 260 kilo luierafval. Dat is 22 kilo per maand. Door wasbare luiers te gebruiken bespaar je dus grondstoffen. Tegenwoordig zijn moderne wasbare luiers makkelijk in gebruik. De veiligheidsspeld en hydrofiele doek zijn echt niet meer nodig. Milieucentraal berekende dat wasbare luiers ook een stuk goedkoper zijn: het scheelt per kindje € 450,00.

Voordelen
  • Milieu: minder afval: 22 kilo per maand
  • Klimaat: minder CO2 uitstoot: wasbare luiers zorgen voor 1,7 (droger) tot 3 (waslijn) keer minder CO2-uitstoot vergeleken met wegwerpluiers.
  • Portemonnee: bespaar € 450,00 per kindje

Zacht voor de billen

Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort. Moderne luiers zijn van zacht materiaal en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk te verschonen en zacht voor de billetjes van je kindje. Wasbare luiers zijn ademend door de zachte, stoffen materialen waaruit ze zijn gemaakt. Dit voorkomt dat het broeierig wordt rondom de billen. Wasbare luiers zijn vrij van hormoonverstoorders die in wegwerpluiers zitten.

Meer informatie over wasbare luiers

Niet onbelangrijk: met wasbare luiers heb je altijd luiers in huis. En is je kind eerder zindelijk. Wil je meer weten of je beter wegwerpluiers of wasbare luiers kunt gebruiken, online is hierover informatie te vinden: