Aanbiedregels voor containers aan huis

Je hebt een eigen container of kliko aan huis  Om te zorgen dat het legen van deze containers en kliko’s soepel verloopt gelden specifieke aanbiedregels.

Aanbiedregels:

  • De containers moeten op eigen erf worden gestald en mogen alleen op de dag van inzameling op de inzamelplaats staan.
  • Bij het aanbieden van de containers voor legen, moet de deksel dicht zijn. Indien de container open staat, wordt deze niet geleegd.
  • Zet de container op de ophaaldag uiterlijk om 7.30 uur op de aangewezen inzamelplaatsen met het handvat naar de weg.
  • Stal de container met het handvat naar de rijweg.
  • De inzamelplaatsen zijn herkenbaar gemaakt door: een stoeptegel met de afbeelding van een container of met een speciaal bord bij de parkeerplaatsen.
  • Grotere stukken afval (grofvuil en tuinafval) horen niet thuis in de container en kliko. Plaats dit afval ook niet naast de container, maar breng het naar de milieustraat of laat het door ons ophalen.

In de afvalkalender vind je de exacte data waarop de container wordt geleegd. Kijk bij veelgestelde vragen voor het schoon en fris houden van uw minicontainer.

Veelgestelde vragen

Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als je deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maak je de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vind je een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

Meer tips kun je raadplegen op Tips voor schone en frisse containers