menu

Ik heb last van ratten

Heeft u last van ratten? De professionele ongediertebestrijders van Irado helpen u snel en verantwoord bij de bestrijding van deze en andere soorten ongedierte.

Ratten kunnen grote schade aanrichten en zijn verspreider van veel, soms ernstige, ziekten. Daarom wilt u zo snel mogelijk van ratten af!

Hoe herken ik ratten?

In Nederland komen twee soorten ratten voor: de bruine rat en de zwarte rat.

 • De bruine rat herkent u aan zijn stompe snuit, korte staart, kleine oren en grijsbruine vacht. Een volwassen bruine rat is ongeveer 20 tot 30 centimeter lang.
 • De zwarte rat heeft een spitse snuit, grote oren, lange staart en aan de onderzijde grijze tot zilverachtige vacht. Een volwassen zwarte rat is ongeveer 15 tot 25 centimeter lang.

Waar verstoppen ratten zich?

 • De bruine rat verstopt zich het liefst in kelders, riolen, stallen en bij (vuil)stortplaatsen waar hij eten kan vinden. Ook graaft hij holen in de walkant en andere vochtige plaatsen. Een vochtige omgeving is de plaats waar de bruine rat zich het prettigst voelt. Deze rat eet alles wat zij te pakken kan krijgen. De bruine rat is voornamelijk ‘s nachts actief.
 • De zwarte rat is ook voornamelijk ’s nachts actief en eet groente, fruit en granen. Deze rat is een uitstekende klimmer en nestelt bij voorkeur onder het dak en daardoor moeilijk te vangen.

Hoe kan ik ratten voorkomen?

De beste manier om bruine en zwarte ratten te weren, is het hen zo moeilijk mogelijk te maken zich te nestelen en om voeding te vinden. Berg voedsel(resten) goed op en sluit toegangswegen af: dicht gaten in muren en repareer kapotte riolering.

Wat kan ik zelf doen aan overlast van ratten?

Heeft u last van ratten? Neemt u dan contact op met de ongediertebestrijders van Irado. Ratten vormen een gevaar voor de volksgezondheid.

Wat kan Irado voor mij doen?

Wij kunnen ratten op verschillende manier bestrijden. Meld uw overlast altijd. Onze specialisten in ongediertebestrijding nemen vervolgens telefonisch contact met u op om de situatie in te schatten en, in overleg met u, een verantwoorde oplossing te bieden. Hiervoor rekenen wij een vergoeding. De kosten hangen af van de situatie. Aan inwoners van de gemeenten Schiedam en Vlaardingen worden geen kosten doorberekend.

Ik wil een offerte aanvragen

Heeft u vragen over ongediertebestrijding en -preventie bij uw bedrijf, school of instelling? Of wilt u een offerte aanvragen? U kunt Irado ook bellen 010 – 631 5060 of mailen.

Ik heb een vraag

Heeft u vragen over ongediertebestrijding? De mogelijkheden voor inwoners verschillen per gemeente. Woont u in Rozenburg, Schiedam of Vlaardingen, selecteert u dan uw gemeente in het menu (links) voor gemeentespecifieke informatie. Neemt u anders contact op met onze klantenservice.

Ik woon in Capelle aan den IJssel

Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente Capelle en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan.

Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkomt ratten in uw buurt

Ik ben inwoner van Rozenburg

Heeft u nog vragen over de bestrijding van ratten in uw woning? Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ik ben inwoner van Schiedam

De gemeente Schiedam, Woonplus en Irado werken nauw samen in de aanpak van ratten. Met voorlichting over hygiëne en wering. Het gebruik van gif is vanwege wettelijke regelgeving niet toegestaan en daarom zijn rattenvallen geplaatst die dagelijks worden geïnspecteerd. Als er geen voedsel op straat ligt dan zal de rat eerder gebruik maken van de val. De groene beplanting in de buitenruimte wordt regelmatig gesnoeid en overmatig plantengroei verwijderd, zodat wordt voorkomen dat de rat een beschutte plek heeft om te nestelen en zich voort te planten.

Contact

Samen kunnen we dus al veel doen om de overlast te voorkomen. Signaleert u ondanks alle maatregelen toch een bruine rat, meldt u dit dan bij het contactcentrum van de gemeente Schiedam: 14010. Zij informeren Woonplus en Irado Plaagdierbeheersing voor vervolgacties. Team Toezicht en Handhaving/LBB van de gemeente Schiedam houdt toezicht op het schoonhouden van de buitenruimte en is bevoegd om controles uit te voeren en in sommige gevallen een boete op te leggen.

Ik ben inwoner van Vlaardingen

Heeft u nog vragen over de bestrijding van ratten in uw woning of in de buitenruimte? Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Veelgestelde vragen

 • Ratten in mijn buurt

  Waar kan ik rattenoverlast melden?

  Samen kunnen we al veel doen om de overlast van ratten te voorkomen. Signaleert u ondanks alle maatregelen toch een bruine rat, meldt u dit dan bij:

  Ik woon in Schiedam:

  Neem contact op met het contactcentrum van de gemeente Schiedam: 14010. Zij informeren Woonplus en Irado Plaagdierbeheersing voor vervolgacties. Team Toezicht en Handhaving/LBB van de gemeente Schiedam houdt toezicht op het schoonhouden van de buitenruimte en is bevoegd om controles uit te voeren en in sommige gevallen een boete op te leggen.

  Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

  Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Ik woon in Capelle aan den IJssel:

  Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkomt ratten in uw buurt

  Wat doet de gemeente om rattenoverlast te voorkomen?

  Ik woon in Schiedam:

  De gemeente Schiedam, Woonplus en Irado werken nauw samen in de aanpak van ratten. Met voorlichting over hygiëne en wering. Het gebruik van gif is vanwege wettelijke regelgeving niet toegestaan en daarom zijn rattenvallen geplaatst die dagelijks worden geïnspecteerd. Als er geen voedsel op straat ligt dan zal de rat eerder gebruik maken van de val. De groene beplanting in de buitenruimte wordt regelmatig gesnoeid en overmatig plantengroei verwijderd, zodat wordt voorkomen dat de rat een beschutte plek heeft om te nestelen en zich voort te planten. Bekijk hier de informatiefolder.

   

  Ik woon in Capelle aan den IJssel:

  Het gebruik van gif is wettelijk niet meer toegestaan. De gemeente en Irado werken aan de aanpak van ratten. Irado ruimt de rommel rondom containers op. Daarnaast huurt de gemeente een bedrijf in voor de bestrijding van ongedierte zoals ratten en muizen. De gemeente laat rattenvallen plaatsen en controleert deze. Ook plaatst de gemeente borden met “niet voederen” bij sloten, singels en dierenparkjes om voedselresten in de buitenruimte tegen te gaan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Capelle: Help mee voorkom ratten in uw buurt.

  Ik woon in Vlaardingen en Rozenburg:

  Neem contact op met onze klantenservice via dit formulier of telefoonnummer 010 – 262 1000. Onze ongediertebestrijders nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wat kan ik doen om ratten te voorkomen?

  De meest effectieve manier om bruine ratten te voorkomen, is om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dat betekent dat er geen rommel, vuilnis en etensresten mag rondslingeren op straat:

  • geen etensresten laten liggen in en om uw woning! Strooi dus geen brood voor de vogels, gooi geen eten of etensresten op straat, en knoei geen voer of ruim het direct op.
  • Gebruik ook altijd een afvalbak of huisvuilcontainer! Scheidt uw afval goed breng dit naar een Afval apart punt of milieu-eiland in uw wijk. Staat er een verzamelcontainer voor gft in uw straat, gooi daarin dan uw voedselresten weg. Zet geen afval naast de container en houdt het binnen tot de vuilnisman langskomt. Verpak uw afval goed.
  Wat voor soort ratten zijn in mijn wijk?

  De bruine rat is 20 tot 30 centimeter lang, stompe snuit, korte staart, kleine oren en grijsbruine vacht. De bruine rat is altijd op zoek naar eten, zoals vlees, etensresten en afval. Hij verstopt zich het liefst daar waar hij het makkelijkst eten kan vinden. En nestelt zich in riolen,  in kelders en onder gebouwen. Hij graaft holen en vermenigvuldigt zich daar snel. Een vrouwtje kan tijdens haar leven wel honderd jongen krijgen.

  Wat zijn de risico’s van ratten?

  De (bruine) rat is een berucht plaagdier. Met hun geknaag maken ze veel schade aan gebouwen, kabels, leidingen, verpakkingsmateriaal en voedselvoorraden. En kan bovendien verzakking ontstaan. Maar wat misschien nog wel gevaarlijker is; ratten verspreiden via hun speeksel en uitwerpselen ernstige ziektes.