Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Waar laat ik mijn snoeiafval?

Grote stukken tuin- en snoeiafval, zoals boomstronken en grote takken, passen niet in de container. Door het gescheiden aan te bieden wordt het eerst versnipperd en daarna gecomposteerd.

Waarom scheiden?

Dikke takken en bijvoorbeeld boomstronken zijn niet geschikt om meteen te composteren. Daarom versnippert Irado ze eerst. Daarna is het geschikt om te gebruiken als grondstof voor compost, net als groente-, fruit,- en tuinafval (gft) en etensresten (gfe).

Compost verbetert de bodem van akkers en tuinen en zorgt ook voor gezonde potplanten in je plantenbak of pot. Als dank voor het scheiden van je gft, gfe en groot snoeiafval kun je jaarlijks gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat. Meng de compost met tuinaarde.

Zelf composteren

Je kunt ook zelf compost maken van je gft/gfe. Op de website van Milieucentraal staan handige tips.

Waar laat ik mijn grote stukken snoeiafval?

Je kunt je grote stukken snoeiafval tuinafval altijd inleveren bij de milieustraat.

Past het niet in de auto, in sommige gemeenten kun je gratis een aanhanger lenen voor het vervoeren van grote stukken afval.

In voor- en najaar rijdt Irado in Schiedam een aantal keren een ‘takkenroute’ om grof tuinafval aan huis in te zamelen. Houd voor data van de takkenroute de huis-aan-huiskrant in de gaten en onze website. Een afspraak maken is noodzakelijk.

WEL tuin- en snoeiafval

Tuinafval is afval dat uit je eigen tuin komt, zoals bijvoorbeeld bladeren, snoeiafval en takken.

GEEN tuin- en snoeiafval

  • tuingrond, zand en grind
  • (delen van) schuurtjes
  • tuintegels
  • volières
  • andere (delen van) bouwsels in de tuin
  • schuttingen
  • tuinmeubels

Dit kun je aanbieden als grofvuil.

Let op!

Aanbieden van grote stukken snoeiafval
Boomstronken mogen maximaal 50 cm lang en 25 cm dik zijn, anders is versnipperen en composteren niet mogelijk. Het wordt dan verwerkt als restafval.