Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

Wat doe ik met mijn groente-, fruit- tuinafval en etensresten?

Een groot deel van je dagelijkse huisvuil bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval én etensresten (gft /gfe). Op de juiste manier gerecycled, kan dit afval worden omgezet in compost: de perfecte bodemverbeteraar. Zonde dus om gfe/gfe bij het restafval te gooien.

Etensresten zijn ook gft. Denk dan bijvoorbeeld aan vis- en vleesresten, brood en kaas, gekookte aardappelen, rijst en pasta.

Tip

Verzamelbakje op het aanrecht.
Etensresten kun je handig verzamelen op de plek waar het ontstaat: het aanrecht. Gebruik hiervoor een handig aanrechtbakje met een biologisch afbreekbaar gft-zakje of eventueel met een oude krant of papieren zak er in. De inhoud kun je legen in je eigen gft-kliko of gfe-verzamelcontainer.

Waarom scheiden?

Je groente-, fruit-, tuinafval én etensresten (gft/gfe) zijn grondstoffen voor compost. Compost verbetert de bodem van akkers en tuinen en zorgt ook voor gezonde potplanten in je plantenbak of pot.

Irado brengt je gft/gfe rechtstreeks naar een speciaal verwerkingsbedrijf die er compost en groen gas van maakt. Gescheiden gft en gfe afvoeren en composteren is veel goedkoper en nuttiger dan verbranden bij het restafval.

Waar laat ik mijn groente-, fruit-, tuinafval en etensresten?

Heb je een eigen gft-kliko aan huis? Gooi je groente-, fruit-, tuinafval en etensresten dan daarin. We legen deze containers elke twee weken. De inzameldata vind je in de afvalkalender. Je kunt in de gft-kliko ook klein tuinafval kwijt.

Gfe-containers staan bij de ingng van je flat of portiekwoning. In het overzicht van containerlocaties vind je de dichtstbijzijnde container voor gfe.

Zelf composteren

Je kunt ook zelf compost maken van je gft/gfe. Op de website van Milieucentraal staan handige tips.

Wat mag ik aanbieden als groente-, fruit-, tuinafval en etensresten?

Resten van bijna alles wat eetbaar is en wat groeit en bloeit. Zoals:

WEL bij gft/gfe:

 • Groenten, fruit en aardappelen resten
 • Vlees- en visresten
 • Pinda- en notendoppen en eierschalen
 • Filters met koffiedik, losse theebladeren
 • Brood
 • Jus en bakvet (gestold)
 • Bloemen, balkonplantjes
 • Koffiepads en theezakjes
 • Biologisch afbreekbare GFT-zakjes

WEL bij gft (niet bij gfe):

Tuinafval (klein snoeiafval, bladeren, bloemen en potplanten met aanhangend potgrond)

NIET bij gft/gfe:

 • Koffiecups
 • Kaaskorsten
 • Kattenbakkorrels
 • Honden- en kattenharen
 • Hout en dikke takken
 • Zand en grond
 • Vogelkooizand
 • (Volle) stofzuigerzakken
 • As uit asbak en open haard
 • Tabak, sigaretten, sigaren, peuken en filters
 • Olie en frituurvet
 • Kauwgom
 • Alle overige verpakkingen en wegwerpproducten
Let op!

Let op! Grof tuinafval, zoals boomstronken en grote takken, mogen niet in de gft/gfe-container.  Dit kun je brengen naar de milieustraat of maak gebruik van de grof tuinafvalroute in het voor- en najaar.

Tips om etensresten te scheiden:

Verzamel je etensresten in een speciaal bakje met een biologisch afbreekbaar gft-zakje of eventueel met een oude krant of papieren wegwerpzak er in.

Leeg dit emmertje minimaal één keer per week. Hiermee voorkom je schimmel- en bacterievorming.

Laat vochtig afval eerst drogen/uitlekken.

Veelgestelde vragen

In de keuken, op je balkon of binnenplaatsje kun je ook zelf keukenafval composteren. Daarvoor bestaan verschillende kleinere systemen, zoals de composteertrommel en de wormenbak. Raadpleeg voor meer informatie de website van Milieucentraal.

Soms ontkom je er niet aan en komen fruitvliegjes af op je verzamelde etensresten. De website https://www.binbang.nl/drie-tips-tegen-fruitvliegjes/ geeft handige tips:

 1. Voorkomen: laat etensresten niet te lang op het aanrecht liggen en verpak het snel
 2. Bestrijden: vul een schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel (liefst met citroengeur). Span er vervolgens een stukje vershoudfolie overheen waar je gaatjes in prikt.
 3. Ventileren: fruitvliegjes hebben een hekel aan luchtstromen

Biologisch afbreekbare zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten (zoals de Big Bazar en de Action), in verschillende formaten. De biozakjes zijn te herkennen aan het kiemplantlogo. Via afvalindekeuken.nl zijn de zakjes ook te verkrijgen.

Papieren wegwerpzakken (bijv. de papieren zak van de groenteboer) of een oude krant kun je ook gebruiken als afvalzakje. Deze zijn volledig composteerbaar.

Kiemplantlogo

De gfe-containers zijn uitsluitend te openen met een toegangspas. De toegangspas heeft u al in uw bezit: met uw toegangpas voor de restafvalcontainer kunt u ook gebruik maken van de gfe-container. U kunt de toegangspas gebruik op alle gfe-containers in uw buurt.

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en etensresten (gfe) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gfe dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gfe van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gfe en tuinafval (gft) kun je jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Een overzicht van de gfe-locaties bij jou in de buurt vind je in het overzicht van containerlocaties. 

Een groot deel van het restafval bestaat uit voedselresten. Groenten-, fruit-, en andere etensresten (gft) bevatten veel grondstoffen die voor 100% hergebruikt kunnen worden. Het gft dat apart wordt ingezameld wordt door Irado naar een speciaal verwerkingsbedrijf gebracht waar er compost van wordt gemaakt. Compost kan worden gebruikt voor de planten op het balkon of in de tuin. Het scheiden van gft van het restafval levert een belangrijke bijdrage aan het milieu. Want hierdoor hoeft er minder afval verbrand te worden. Als bedankje voor het scheiden van gft kun je jaarlijks, tijdens de landelijke compostdag in maart, gratis een zak compost afhalen bij de milieustraat.

Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als je deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maak je de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vind je een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.

Meer tips kun je raadplegen op Tips voor schone en frisse containers