Let op
De informatie die u bekijkt is niet voor uw gemeente bedoeld

GFT-kliko keuze in Schiedam

Een van de maatregelen om in Schiedam de hoeveelheid restafval te verminderen is om iedereen met een eigen tuin een eigen kliko te geven voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT). Hiermee wordt het voor deze Schiedammers gemakkelijk om dicht bij huis afval te scheiden.

De meeste Schiedammers scheiden hun groente- fruit-, tuinafval (GFT) en etensresten en brengen het naar de verzamelcontainer voor GFT in de wijk. Schiedammers met een eigen tuin (voortuin of achtertuin met achterom) bieden we een GFT-kliko aan voor het verzamelen van GFT en etensresten.

Op een aantal adressen is het volgens onze gegevens nog mogelijk om een eigen GFT-kliko te plaatsen. De bewoner(s) van deze adressen zijn per brief benaderd en is een GFT-kliko aangeboden. En optioneel ook een kliko voor oud papier en karton.

Update

Een groot aantal Schiedammers heeft aangegeven nog graag een GFT-kliko en/of een papierkliko aan huis te willen ontvangen. Circa 500 Schiedammers hebben in de week van 27 juni – 8 juli de GFT-kliko ontvangen.

De hoeveelheid aanvragen voor een kliko was boven verwachting. Daarom zijn extra kliko’s besteld. Na de zomervakantieperiode worden de overige GFT-kliko’s én papierkliko’s afgeleverd. Heb je je hiervoor aangemeld, dan ontvang je dit najaar opnieuw bericht over het afleveren van de kliko(‘s).

Waarom GFT scheiden?

Het scheiden van GFT en etensresten is belangrijk omdat:

  • Het grondstof is voor compost. Compost kun je gebruiken voor planten op het balkon. Dat is beter voor het milieu.
  • Er minder afval verbrand hoeft te worden. Minder verbranden betekent minder CO2-uitstoot en minder belasting voor het milieu.

Kortom, door GFT en etensresten goed te scheiden van het restafval draag je direct bij aan een beter milieu.

GFT-kliko aan huis

Met een eigen kliko aan huis hoeft je GFT en etensresten dus voortaan niet meer naar het verzamelpunt in de wijk te brengen. De GFT-kliko wordt volgens een vast ophaalschema om de week geleegd. In de zomerperiode wordt de container elke week geleegd om stank en maden te voorkomen.

GFT-kliko: 140 liter 103 cm hoog x 55,3 cm diep en 48 cm breed

Vragen?

De GFT-kliko wordt aangeboden voor een proef van 6 maanden. De eerste GFT-kliko’s zijn afgeleverd tussen 27 juni en 8 juli.

Ik heb een vraag

Heb je vragen over de GFT-kliko, raadpleeg dan eerst de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de helpdesk van DVL via 0800-3500 100. Dit kan op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur.

Veel gestelde vragen

De gemeente Schiedam heeft de ambitie om de hoeveelheid restafval in de stad te verminderen. Het doel is om zo min mogelijk restafval te verbranden. Een van de maatregelen om de hoeveelheid restafval te verminderen is om iedereen met een eigen tuin (voortuin of achtertuin met achterom) een eigen kliko te geven voor GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval en Etensresten). Hiermee wordt het voor deze Schiedammers gemakkelijk om dicht bij huis GFT en etensresten te scheiden. Wij zorgen ervoor dat er compost en groene energie van wordt gemaakt.

Met een eigen kliko aan huis hoeft je GFT en etensresten dus voortaan niet meer naar het verzamelpunt in de wijk te brengen. De GFT-kliko wordt volgens een vast ophaalschema om de week geleegd. In de zomerperiode wordt de container elke week geleegd om stank en maden te voorkomen.

Wil je een eigen kliko voor GFT en etensresten? Dan hoef je niets te doen. Voordat wij de GFT-kliko afleveren ontvang je nog een brief met informatie over de afleverdatum, over het gebruik van de kliko en wanneer wij de kliko bij je komen legen.

Wil je ook een papierkliko aanvragen? Dan moet je dit wel online invullen op www.klikokeuzeschiedam.nl met behulp van je postcode en de inlogcode uit de brief. Lukt dit niet? Dan kun je bellen met onze helpdesk via 0800-3500 100.

De GFT-kliko wordt volgens een vast ophaalschema om de week geleegd. In de zomerperiode wordt de container elke week geleegd om stank en maden te voorkomen. Op nationale feestdagen kan het voorkomen dat de ophaaldag van uw huishoudelijk afval verschuift. Raadpleeg altijd de afvalkalender op onze website voor alle actuele ledigingsdagen van de kliko. Je kunt ook de handige Irado-app downloaden (iOS en Android). Je kunt dan gebruik maken van notificaties voor bijvoorbeeld de inzameldagen.

Heb je de GFT-kliko niet afgemeld via www.klikokeuzeschiedam.nl? Dan ontvang je de nieuwe GFT-kliko en eventueel de aangevraagde papierkliko tussen 27 juni en 9 juli. Je ontvangt hierover nog een brief met meer informatie over het afleveren van de kliko.

De inhoud is 140 liter, de afmetingen zijn: diepte 55,3 cm, breedte 48 cm  en hoogte 103 cm.

Als er geen gezamenlijke aanbiedplaats is, kan je de kliko aanbieden:

  • direct voor de deur bij de stoeprand, als daar geen parkeerplaatsen zijn
  • of op de hoek van de straat naast de parkeerplaatsen
  • of op gedeeltes in de straat waar geen parkeerplaatsen zijn, maar wel een verbreding van de stoep.

De GFT-kliko dien je op je eigen terrein te stallen. Heb je hiervoor geen ruimte, meld dit dan op www.klikokeuzeschiedam.nl. Je kunt je GFT en etensresten dan nog steeds kwijt in de verzamelcontainer voor GFT in de wijk.

In de brief van mei 2022 staat een persoonlijke inlogcode. Met je postcode en je persoonlijke inlogcode kan je inloggen op www.klikokeuzeschiedam.nl en de GFT-kliko afmelden. Als het afmelden niet lukt neem dan contact op met de klantenservice van DVL: 0800-3500 100. Bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.

Circa 5 maanden na levering van de kliko kun je via de website van Irado aangeven of je de GFT-kliko wilt behouden. Of dat je wilt dat de GFT-kliko wordt opgehaald, omdat je toch gebruikt wilt maken van de verzamelcontainer voor GFT in de wijk. De informatie hierover volgt nog.

Nee. De kliko wordt alleen voorzien van een adressticker. Er worden verder geen gegevens geregistreerd of opgeslagen.

De website www.klikokeuzeschiedam.nl wordt beheerd door extern bureau DVL. Zij verwerken de ingevulde gegevens. Van hen ontvangen we uiteindelijk een adressenlijst waarop is aangegeven of en welke container naar welk adres moet.

Het email adres dat je online via deze website doorgeeft wordt niet bewaard. Dit wordt door DVL gebruikt om een bevestiging van de keuze toe te sturen. Daarna wordt het bestand verwijderd.

Doe je niks, dan krijg je nog een GFT-kliko. Meld je daarom af voor een GFT-kliko via www.klikokeuzeschiedam.nl . Anders heeft u straks twee GFT kliko’s. En vraag wel de papierkliko aan via deze website. In dat geval ontvang alleen een kliko voor oud papier en karton.

Meld dit dan via www.klikokeuzeschiedam.nl. Je ontvangt dan geen GFT-kliko. Doe je dit niet, dan heb je straks twee GFT-kliko’s.

Je kunt een papierkliko aanvragen via de website www.klikokeuzeschiedam.nl. In de brief van mei 2022 staat een persoonlijke code. Met die code kan je inloggen op www.klikokeuzeschiedam.nl en de papierkliko aanvragen. Als het aanvragen niet lukt neem dan contact op met de klantenservice van DVL:  0800-3500100. Bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00 uur.