Samen houden we de buurt schoon

Tip

Voor een andere taal, scroll naar beneden en kies de knop Translate. Selecteer jouw taal.

Bij jouw flat zijn ondergrondse containers geplaatst en zijn de stortkokers gesloten. Ook heb je een afvalpas ontvangen waarmee je de nieuwe containers kunt openen.

We merken dat er nog veel vragen zijn over het juist wegbrengen van afval. Daarom hebben we dit uitlegboekje gemaakt. Hierin staat hoe je het afval wegbrengt. Zo houden we samen jouw buurt schoon. Bewaar dit boekje goed. Dan kun je het altijd nog even nalezen.

Zo breng je afval weg met de afvalpas

Leg de afvalpas op de kaartlezer.
De deksel gaat open.
Doe het afval in de container.
Sluit de deksel en het afval valt in de container.
Tips

Zo voorkomt u verklemmingen:

Maak drankenkartons en plastic verpakkingen klein voor je ze weggooit. Dan past er meer afval in de vuilniszak en de container.
Voorkom dat de container klemt komt te zitten. Gebruik zakken van maximaal 60 liter. Doe ze horizontaal in de opening.

Zit de container klem?

Gaat de container niet open?
Breng het afval naar een andere container. Zet het afval er niet naast. Dit trekt meer afval en meeuwen aan.

Zie je afval naast de container?

Meld dit via de BuitenBeter-app, te downloaden via www.buitenbeter.nl
of ga naar www.vlaardingen.nl/buitenlijn.
Zet de afvalzak er niet bij, maar loop naar een andere container.

Zo maak je een grofvuilafspraak

Grofvuil is huishoudelijk afval dat je niet gescheiden kunt inleveren en te groot is voor de container. Er is geen vaste dag meer dat we grofvuil ophalen. Om grofvuil op te laten halen, moet je een afspraak maken. Zo doe je dat:

Ga naar www.irado.nl/grofvuil. Lees eerst de aanbiedregels aandachtig door.
Vul je gegevens in en kies welk soort grofvuil je wil laten ophalen.
Kies je gewenste datum en verstuur jouw aanvraag.
Zet je grofvuil op de stoep bij de ingang van de flat, niet in een parkeervak. Zorg ervoor dat je de ingang van de flat wel vrijhoudt.
Zet er geen afval bij. Alleen het afval dat is aangemeld wordt opgehaald.
Irado haalt het grofvuil op de door jouw gekozen dag op.
Tip

Grofvuil kan je natuurlijk ook zelf wegbrengen naar de milieustraat.

Veelgestelde vragen

De containers kan je altijd gebruiken. Houd wel rekening met je buren. Vooral het gebruik van de glascontainer kan voor overlast zorgen.

Zit een container klem? Meld dit dan bij Irado via www.irado.nl/vlaardingen/melding-maken en geef het containernummer door.

De gemeente wil misbruik van de restafvalcontainers tegengaan. Met het pasjessysteem zorgen we ervoor dat alleen wijkbewoners de container kunnen gebruiken en bedrijven die reinigingsrecht betalen. De kosten voor afvalinzameling en –verwerking betaalt u via de afvalstoffenheffing. Je betaalt dus niet per keer dat je de restafvalcontainer gebruikt.

Afval scheiden is goed voor het milieu en houdt de kosten voor het verwerken van afval laag. Glas, papier, textiel, metalen, hout en nog veel meer soorten afval kunnen worden hergebruikt. Het zijn grondstoffen waar weer nieuwe producten van worden gemaakt.

Plastic is een uitzondering. Uit het restafval wordt achteraf met machines
het recyclebare plastic gehaald. Voor de andere grondstoffen geldt dit niet. Die zamelen we daarom apart in.

Zeker! Je bent van harte welkom op de milieustraat aan de Kreekweg 76. Wist je dat je gratis een aanhangwagen kunt lenen voor het wegbrengen van je grofvuil? Lees meer op ww.irado.nl/vlaardingen/milieustraat.

Afval op straat zetten leidt tot overlast. Voor jou en je omgeving. Plaats dus geen afval op straat. Doe je dit toch, dan kan je een boete krijgen (van € 95 tot € 380). Heb je vragen over afval, afvalcontainers en afvalscheiding? Neem dan contact op met Irado.