menu

Waar laat ik mijn afval?

Het meeste afval kan goed worden hergebruikt, maar lang niet alles. Lever uw gescheiden afvalsoorten in bij Irado, wij zorgen voor verantwoorde verwerking.

Het meeste afval kan worden hergebruikt. Zoals verpakkingen van glas, oud papier en textiel en verpakkingen van plastic , metaal en drankenkartons en gft. Door uw afval goed te scheiden draagt u bij een schoon milieu en een prettig leefklimaat.

Om het afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken heeft u een eigen minicontainer of kliko ontvangen en maakt u gebruik van speciale Afval Apart Punten en milieuparken of verzamelcontainers voor restafval in de wijk. U kunt het afval ook afgeven bij het milieustraat van Irado. In dit overzicht van containerlocaties vindt u alle containers in uw buurt.

Hoe voorkom ik afval?

Hoewel het onvermijdelijk is dat elk huishouden afval heeft, zijn er tal van mogelijkheden om de hoeveelheid huisvuil al te verminderen. Tips hiervoor vindt u op de pagina Minder Afval, Hoe doe ik dat?.

Ik heb nog vragen

Heeft u nog vragen over afval en de verwerking ervan? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Ik ben inwoner van Schiedam

Wilt u een extra kliko aanvragen? Dat kan alleen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado. Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra kliko.

Veelgestelde vragen

 • Afvalinzameling in mijn gemeente

  Ik woon in Schiedam en wil graag een minicontainer voor oud papier

  U woont in Schiedam en wilt een eigen minicontainer voor oud papier aanvragen. Vult u daarvoor het aanvraagformulier volledig in. De minicontainer met blauwe deksel wordt vervolgens op korte termijn bij u afgeleverd. Afhankelijk van uw wijk wordt het oud papier overdag door Irado, of ‘s avonds door verenigingen/scholen opgehaald. Raadpleeg de afvalkalender voor de exacte ophaaldata.

  Waar laat ik mijn lege drankenkartons, zoals melk- en vruchtenpakken?

  In de gemeente Schiedam kunt u vanaf 1 april 2015 ook uw lege drankenkartons in de Afval Apart Punt voor plastic verpakkingsafval gooien. Denkt u aan: pakken voor vruchtensappen, water en wijn, pakken voor melk, vla en yoghurt, pakken voor soep en pastasaus. Alleen geen pakken met inhoud. Graag de drankenkarton eerst platvouwen en de dop er weer op draaien. Omspoelen is niet nodig.

  In de gemeente Vlaardingen kunt u uw lege drankenkartons kwijt in de container voor restafval.

  Ik wil kunststof en textiel apart inzamelen, maar de kunststof- en textielcontainer zijn te ver voor mij. Wat kan ik doen?

  Bij de meeste supermarkten/winkelcentra vindt u Afval Apart Punten met onder meer containers voor textiel en kunststof. Als u boodschappen doet, kunt u gelijk uw zakken weggooien. U hoeft niet alles in een keer in te leveren, elke keer een beetje maakt ook al verschil. Raadpleeg het overzicht van Afval Apart Punten en vindt voor u de dichtstbijzijnde containe

  Ik wil geen minicontainer voor gft-afval, hoe geef ik dat aan?

  Iedere woning krijgt standaard een minicontainer voor restafval en een minicontainer voor gft-afval. De containers horen bij de woning en blijven eigendom van Irado. Vormt de aanwezigheid van de container echt een probleem, neem dan contact op met de Klantenservice op 010-262 1000. Wij noteren uw adres en overleggen met de gemeente wat er mogelijk is.

  Ik woon in Schiedam en wil een extra container voor restafval aanvragen, kan dat?

  U kunt alleen een extra minicontainer voor restafval aanvragen als uw huishouden bestaat uit zes personen of meer. Hiervoor dient u een verzoek met motivatie in bij de Klantenservice van Irado.  Samen met de gemeente beoordelen wij of u in aanmerking komt voor een extra minicontainer.

  Heeft u om medische redenen (bijvoorbeeld incontinentie) behoefte aan een extra container. Dan kunt u ook hiervoor een verzoek indienen bij de Klantenservice van Irado.

   

  Als mijn minicontainer om de twee weken wordt geleegd, betaal ik dan ook minder afvalstoffenheffing?

  De hoogte van de afvalstoffenheffing wordt bepaald door de gemeente, niet door Irado. Voor vragen over de afvalstoffenheffing kunt u terecht bij de gemeente.

  Wat zijn de afmetingen van de minicontainers?

  De kleine minicontainer van 140 liter is 110 x 48 x 56 centimeter.

  De grote minicontainer van 240 liter is 110 x 58 x 74 centimeter.

  (lengte x breedte x hoogte)

  • Hoe houd ik mijn container het beste schoon?

   In mijn lege container zitten nog maden. Hoe kan ik hem het beste schoonmaken?

   Maak de container schoon met kokend water en een scheut azijn of wat groene zeep. Gebruik voor het schoonmaken een bezem, borstel of hogedrukreiniger. Laat de container goed drogen voordat je hem weer gebruikt.

   Ik zie maden in mijn container, en hij wordt voorlopig nog niet geleegd. Wat kan ik eraan doen?

   Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden. Lavendel schijnt ook te helpen: een takje met bloempjes (geen spuitbus met luchtverfrisser) bestrijdt de stank, en ook de maden.

   Hoe voorkom ik stank en maden in mijn gft-container?

   Stankproblemen en broei doen zich vooral voor als de container veel vocht bevat. Daarom is de belangrijkste tip: houd de container droog en schoon.

   Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Als u deze resten direct verpakt in een krant of in een biologisch afbreekbare afvalzak, maakt u de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Zo zal de bak minder snel stinken.

   Op Tips voor schone en frisse containers op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van tips om stank en maden in de container te voorkomen en te bestrijden

   Hoe voorkom ik stank en maden in mijn restafvalcontainer?

   Als u afval goed scheidt, blijft de restafvalbak schoon en fris. Er zit dan namelijk niets meer in de container dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit-, tuinafval en etensresten in de gft-container. Glas, textiel, plastic verpakkingen, drankenkartons en papier brengt u naar het Afval Apart Punt. Goed scheiden is altijd beter voor het milieu. Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de container fris en voorkomt maden.

   Hoe zorg ik voor schone en frisse containers?

   Leg een oude krant of stro onderin de containers om het laatste vocht op te nemen. En om aankoeken van afvalresten te voorkomen. Maak de containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.